941446
Wat U Zegt

’Mensen moeten zelf kunnen kiezen of ze in de rook willen zitten, ja of nee’

Uitslag Stelling: Dag roker, dag buurtkroeg

Het algehele rookverbod in de horeca wordt niet door alle deelnemers aan de Stelling van de Dag met gejuich begroet. Integendeel. Twee op de drie vinden het onzinnig. „Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid. Maar wat er nu gebeurt, is de kleine horeca om zeep helpen.”

Dat 93 procent van de tegenstanders behoort tot de rokers is niet zo verwonderlijk, maar de helft van de niet-rokers is het er eveneens niet mee eens dat ook de eenmanszaakjes de asbakken van tafel moeten halen. „Laat alsjeblieft iedereen zelf beslissen. Als ik er last van heb, blijf ik wel weg”, aldus een verklaard ’nooit-roker’. Een ander zegt: „Ik heb er totaal geen last van als mijn vrienden roken. Zo’n rookverbod vind ik ongezellig. Ineens zit ik alleen aan de bar omdat iedereen naar buiten moet om een sigaret op te steken.”

Betutteling

Den Haag slaat door in betutteling, foeteren de neestemmers. „Deze regering is toch zo voor marktwerking? Laat de eigenaars dan zelf bepalen of er wel of niet in hún pand gerookt mag worden.” De klanten kiezen dan zelf wel of ze al dan niet in de rook willen zitten, is hun redenatie.

Sommigen benadrukken de sociale functie van vooral de kleine horeca. „Het is een ontmoetingsplaats die de toenemende vereenzaming in de samenleving tegengaat. Met een drankje en een rokertje in de hand zijn veel problemen op te lossen en ontstaan vriendschappen.” Ruim 60 procent denkt dat veel van dit soort kroegjes het loodje zullen leggen als er niet meer gerookt mag worden. „Dit wordt de nekslag voor de vele kleine cafeetjes die maar net hun hoofd boven water kunnen houden.”

Een deelnemer paste zijn horecabezoek eerder al aan. „Door het rookverbod kom ik al tijden niet meer in het café. En ik gaf daar toch al gauw 300 euro in de maand uit. In een restaurant gaan we na het eten gelijk weg om een sigaretje te roken. Voorheen bleven we plakken voor koffie en een drankje.”

De maximale boete voor cafébazen die het verbod aan hun laars lappen, is verviervoudigd en stijgt van 4500 euro naar 19.000 euro. De meerderheid vindt dat bij overtreding niet alleen de uitbater maar ook de roker moet worden beboet.

Ontmoedigen

Zevenendertig procent is ’heel erg’ blij met het algehele rookverbod. „Roken is zeer ongezond en moet zoveel mogelijk worden ontmoedigd. Bovendien is het te gek voor woorden dat in grote horeca niet mag worden gerookt en in kleine bedrijfjes wel.”

Het huidige rookverbod werkt niet, meent deze groep. „Gedeeltelijk toestaan verzandt uiteindelijk in roken in de meeste kroegen.” Door een algeheel verbod schep je duidelijkheid en geef je tevens een goed signaal af naar de jeugd.

Rokers hebben geen idee wat ze niet-rokers aandoen, zeggen de voorstanders. Zij wensen niet langer geconfronteerd te worden met de rook van anderen en de bijbehorende stank. „Ik kom al jaren niet meer in een café waar gerookt wordt omdat ik dan drie dagen last heb van keel, neus en ogen. Waarom zouden rokers meer rechten hebben?”

Een verbod voor de horeca gaat sommigen nog niet ver genoeg. Zij zien het ook graag uitgebreid tot de terrassen – „want ook dat is in de zomer een crime” – en andere openbare ruimten. Of beter nog... een algeheel tabaksverbod. „Ik heb jaren gerookt en ben heel blij ervan af te zijn, dat was moeilijk genoeg. Het is de hoogste tijd om roken uit de samenleving te weren!”