Nieuws/Wat U Zegt
945972
Wat U Zegt

’Goedkope filebestrijding’

Omdat ook omringende landen met files te maken hebben kunnen wij ons voordeel doen met hun ervaringen om de filedruk te verminderen tegen kosten die te zijn overzien, meent Arie N.van den Berg.

Ritsen

Op het eiland Guernsey met heel veel toeristenverkeer in de smalle straten werd een verkeersinfarct voorkomen door van kruispunten ’ritspunten’ te maken met een pot gele verf. Verplicht ritsen zou ook hier op kruispunten en rotondes die daar geschikt voor zijn, filevorming kunnen verminderen en de doorstroming kunnen verbeteren.

De verkeersborden met ’ritsen na 300 meter’ moeten worden gewijzigd in ’ritsen nu’.

Te laat invoegen en vooral het ’voordringen’ veroorzaken en verergeren files.

Richtingsborden

Richtingsborden zijn voor bestuurders die ter plaatse niet bekend zijn, soms minder duidelijk, bijvoorbeeld op de Utrechtse Baan: ’Rotterdam, Amsterdam en Utrecht: Rechtuit.’ Even later: ’Amsterdam linksaf, Utrecht rechtdoor en Rotterdam rechtsaf.’

Dan vlak voor de afslagen: ’Amsterdam en Rotterdam naar rechts’. En daarna: ’Amsterdam naar links’. Er zijn bestuurders die daardoor soms in druk verkeer tweemaal van baan verwisselen en daarmee files veroorzaken.

Bij Heerenveen op een paal: ’Amsterdam linksaf’. En ook: ’Amsterdam rechtsaf’.

Blauw op de weg

Blauw op de weg is zeldzaam in Nederland, ondanks de grote verkeersdrukte. Een observerende motoragent bij de bekende knelpunten zal zeker files verminderen. Met de kosten van één ’race-limo’ kunnen minstens vijf motoragenten worden ingezet.

Aan alle ambtenaren met opsporingsbevoegdheid kan worden voorgesteld om met vermindering van de wegenbelasting hun privéauto’s in politiekleuren te laten spuiten.

Aan beheerders en chauffeurs van vrachtwagens kan worden gevraagd om tegen vermindering van de wegenbelasting en met een premie voor de chauffeur, de rusttijden zo veel mogelijk tijdens de spits te laten vallen en tijdens de spits zo weinig mogelijk te rijden. Zonder een tegemoetkoming zal daar weinig van komen.

Arie N. van den Berg uit Naaldwijk