Nieuws/Wat U Zegt
958009
Wat U Zegt

Geen genade voor jihadstrijders die afreizen naar Irak en Syrië

Uitslag Stelling: Hier niet meer toelaten

Angstvallig houden de deelnemers aan de Stelling van de Dag de berichtgeving over Irak in de gaten. De meerderheid maakt zich grote zorgen over de opmars aldaar van de moslimextremisten van de ’Islamitische Staat van Irak en Syrië’ (ISIS). Ruim 90 procent is van mening dat ISIS een groot gevaar vormt voor het Westen, dus ook voor Nederland.

„Jihadisten zijn een bedreiging voor de westerse wereld. Ze zijn tot alles in staat en geven helemaal niets om hun en ons leven.”

Het feit dat veel Nederlandse jihadstrijders zich bij de gewelddadige terreurbeweging zouden hebben aangesloten, verontrust velen. „Dolgedraaid keren die ’strijders’ met volkomen foute idealen terug. Dat kan nooit goed gaan”, meent een deelnemer. Velen pleiten ervoor om de jihad als ’vreemde krijgsdienst’ aan te merken en teruggekeerde jihadgangers het Nederlanderschap te ontnemen. Beter nog, zegt menig respondent, ze helemaal niet meer toe te laten in Europa. „Eens weg, altijd weg.”

Timmermans

Volgens minister Timmermans van Buitenlandse Zaken neemt Nederland maatregelen om te voorkomen dat jihadisten uit ons land vertrekken om zich aan te sluiten bij groepen als ISIS, maar de meesten hebben daar weinig vertrouwen in. „Er is niets tegen te doen”, reageert iemand mistroostig. „Kunnen ze vanuit hier niet weg, dan doen ze het via België.” Sommigen pleiten dan ook voor een internationale aanpak. Anderen zeggen: laat ze maar gaan en laat ze daar vooral blijven.

De extremisten van ISIS claimden afgelopen weekeinde 1700 Iraakse militairen te hebben geëxecuteerd en stuurden foto’s van de gewelddadigheden via de (social) media de wereld in. Twee derde van de deelnemers heeft de beelden gezien. „Ze gaan als beesten tekeer en mensenrechten worden ernstig aangetast. Schokkend”, vindt een deelnemer.

Twee op de drie zijn van mening dat de VS met Iran moet gaan praten om samen ISIS te bestrijden. „Dit zijn de vruchten van het doden van Saddam. De VS heeft dit probleem gecreëerd, laten ze het ook maar oplossen.” Anderen vinden dat Amerika zich er niet mee moet bemoeien. „Het lost niets op, er is nu al jaren oorlog. Bush had er nooit aan moeten beginnen.”

Bijna 60 procent is het eens met minister Timmermans dat de oplossing voor de problemen in Irak uiteindelijk in de regio zelf ligt. „Iedere keer weer heeft westers ingrijpen ertoe geleid dat de situatie verergert.” Ruim dertig procent echter is voor ingrijpen. „Niet praten maar handelen. Deze terreurorganisatie is van niemand afhankelijk en kan veel kwaad aanrichten, niet alleen in Irak maar in de hele wereld. Harde aanpak is direct vereist.”

De Duitse politie pakte zaterdag in Berlijn een 30-jarige Fransman op die mogelijk terreuracties wilde plegen in Europa. Hij keerde net terug uit Syrië, waar hij zich zou hebben aangesloten bij ISIS. Bijna 90 procent is bang voor terreuraanslagen in Nederland of elders in Europa door teruggekeerde jihadgangers. „Aanslagen zoals bij de joodse synagoge in Brussel bewijzen hoe gevaarlijk die lui zijn.”

Sommigen vinden onze regering heel naïef in de aanpak van teruggekeerde jihadstrijders. „Niemand kan 24 uur per dag in de gaten worden gehouden. Dat is vragen om moeilijkheden. Het is slechts wachten op de eerste aanslag. En dan buitelen de politici over elkaar heen om te zeggen ’hoe geschokt ze zijn’.”