Nieuws/Wat U Zegt
959439
Wat U Zegt

'Arrogantie oorzaak echec corporaties'

Dirk van Burgel uit Dordrecht, ex-werknemer van Woonbron, wijt het echec van de woningcorporaties aan arrogantie, "wijdverspreid onder de over het paard getilde managers bij corporaties, onderwijs- en welzijnsinstellingen."

"Martien Kromwijk, ex-voorzitter van de raad van bestuur van Woonbron, heeft voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties verklaard ’spijt’ te hebben van de beslissing de ss Rotterdam te kopen (Tel. 06/06). Dat debacle heeft Woonbron 250 miljoen euro gekost.

Een deel van de verantwoordelijkheid legt Kromwijk bij de toezichthouders, ministeries en accountants. Die hadden hem blijkbaar moeten tegenhouden.

Dezelfde Martien Kromwijk meldde in een kennismakingstoespraak voor de medewerkers van corporatie Woondrecht in Dordrecht, toen deze door Woonbron werd overgenomen: „Woonbron is een rijdende trein, het is aan jullie of je meerijdt of uitstapt. Er zijn nog 430 andere corporaties waar je terecht kunt.”

Het is mijns inziens juist deze arrogantie, wijdverspreid onder de over het paard getilde managers bij corporaties, onderwijs- en welzijnsinstellingen, die de echte reden vormt voor dit echec. Een managementcultuur die geen tegenspraak duldt. Kromwijk had spijt voor de huurders; het zou hem ook moeten spijten voor de 150 medewerkers van Woonbron die zich nu bij het UWV moeten melden – in plaats van terecht kunnen bij de 430 andere corporaties.

Onderdeel van die heersende managementcultuur is dat van alle bij het debacle betrokken managers er geen één ontslagen is, maar dat ze wel met riante vergoedingen vertrokken zijn. Men zorgt heel goed voor elkaar!"

Hoe denkt u hierover? Wij horen graag uw mening.