96306
Wat U Zegt

Zonder structurele oplossing blijft er hongersnood

’Corruptie is boosdoener’

De hongersnood in Afrika en Jemen gaat u heus wel aan het hart, maar veel deelnemers aan de Stelling van de Dag geloven niet meer dat hulpacties als die van Giro 555 effect sorteren. „Het is helaas een bodemloze put.” De hongersnood in Afrika en Jemen gaat u heus wel aan het hart, maar veel deelnemers aan de Stelling van de Dag geloven niet meer dat hulpacties als die van Giro 555 effect sorteren. „Het is helaas een bodemloze put.”

Meer dan 80 procent van de stemmers betwijfelt of zijn of haar bijdrage aan de collecte van de samenwerkende hulporganisaties goed besteed zal zijn. „Worden de mensen die het geld nodig hebben wel bereikt? Hoeveel blijft er nu weer aan de strijkstok hangen?” klinkt het cynisch.

Dat neemt niet weg dat velen de beelden van ondervoede kinderen en verschrikkelijk vinden. „Ik voel me ook schuldig”, bekent een lezer. „Maar zolang er in die landen corrupte regimes zijn en er oorlog wordt gevoerd, is het water naar de zee dragen.” Een andere term die veel wordt gebruikt is het welbekende ’dweilen met de kraan open’.

Een op de tien deelnemers noemt het een morele plicht om geld over te maken, onder het motto ’niets doen is ook geen optie’. „Zelfs met een druppel op een gloeiende plaat kun je mensenlevens redden”, verklaart een van hen. Een ander stelt: „Ook ik ben bang dat het bij de verkeerde mensen terecht komt. Dat is echter geen reden om niet te doneren. Elke euro die wel op de goede plek komt is meegenomen.”

Veel respondenten winden zich op over het feit dat ruim een halve eeuw van hulpverlenen schijnbaar totaal geen zoden aan de dijk heeft gezet. Zo somt iemand op: „Wat hebben we allemaal al gehad: Live Aid, Sport Aid, Afrika Sterft, Eén voor Afrika. Wat heeft het geholpen? Geen barst.” Een ander zegt over de huidige hulpactie: „Houdt het dan nooit op? Waarom moeten wij geld doneren aan landen die continu in oorlog verkeren? Aan de andere kant: waarom moet de bevolking onder hun wrede heersers lijden? In deze wereld zou niemand honger moeten hoeven hebben.”

Corruptie (65 procent) en oorlog (27 procent) in diverse Afrikaanse probleemlanden worden als de grote boosdoeners aangemerkt. Machthebbers die hun eigen bevolking laten creperen maken dat bij 90 procent van de stemmers nog maar weinig animo is om te doneren. „Als we die dictators niet aanpakken, hebben we volgend jaar weer zo’n actie”, luidt een sombere voorspelling.

Iets meer dan 40 procent gelooft dat de internationale instanties de zichzelf schandelijk verrijkende machthebbers kan aanpakken. „De VN moet zorgen dat de corrupte regeringen worden afgezet. En pak ze ook hun oorlogstuig af”, stelt iemand voor. Een ander vult aan: „Stop met het leveren van wapens aan corrupte regimes in landen als Zuid-Soedan, zoals sommige Europese landen doen. Hoe hypocriet kun je zijn?”

Om dezelfde reden is ruim 90 procent van de respondenten tegen meer ontwikkelingshulp. „Wel moeten we de regionale bevolking steunen met projecten waarbij ze geleerd wordt zichzelf te redden”, tekent iemand daarbij aan. Veel stemmers raden ook aan meer te doen aan geboortebeperking. „Waarom neem je er steeds kinderen bij als je geen mogelijkheden hebt om ze te voeden?”

Maar een voorstander van de actie merkt op: „Al jaren huldig ik het principe dat wij beter hulp kunnen brengen, dan dat de inwoners van die landen de hulp bij ons komen halen.”

Eline Verburg