Nieuws/Wat U Zegt
965792
Wat U Zegt

'Beloon de ondernemer!'

Laten we de ondernemer in Nederland nu eens echt gaan koesteren!, schrijft Martien Koster Sr. "Zij nemen heel wat risico's en creëren werkgelegenheid." 

"De ondernemer neemt risico’s door bijv. z’n huis aan de bank in onderpand te geven om kredietfaciliteiten mogelijk te maken. De ondernemer creëert werkgelegenheid. Met name de MKB-ondernemer is de motor van onze economie. Laten we dit soort initiatieven nu eens belonen door de ondernemer bijv. maar 10-20% inkomstenbelasting te laten betalen. Laten we daarentegen de manager, u weet wel die mensen met die grote puntschoenen en vaak overdreven gekleed, zwaarder gaan belasten, bijv. 60% of hoger.

Een manager loopt mooi weer te spelen met geld van een ander zonder dat hij of zij maar enige vorm van risico loopt. Echt onverteerbaar. Een ondernemer ligt af en toe te sidderen in z’n bed met de gedachte, als het mis gaat m’n kop gaat er af. De manager daarentegen heeft maar één gedachte, hoe kan ik mijn vakantie betalen (vaak 3 of 4 keer per jaar!) en als het bedrijf failliet gaat waar hij of zij werkt, waar kan ik terecht om mijn kunstje voort te zetten.

In dit voorbeeld laat ik de banken nog maar even buiten beschouwing, aangezien je dan niet uitgeschreven raakt. Alleen al bij de gedachte hier iets over te moeten schrijven, geeft mij een plaatsvervangende schaamte die zijn weerga niet kent. Laten we het dus maar dicht bij huis houden; laten we zuinig wezen op de ondernemer door deze nu eens echt te gaan ondersteunen. Zo komen we uit de crisis mensen."

Wat vindt u? Worden ondernemers niet genoeg gewaardeerd in Nederland?