Nieuws/Wat U Zegt
966165
Wat U Zegt

'NS maakt het moeilijk voor ouderen'

Mevr. J. van Benthem uit Goes kon na een half jaar ziekte van haar man eindelijk weer eens gebruikmaken van de vrijreizenkaartjes van haar voordeelabonnement. Maar dat ging niet zonder problemen. "Het lijkt wel of NS liever geen ouderen meer in de trein ziet en daarom het gebruik van de voordeelabonnementskaart zo moeilijk mogelijk maakt."

"Ik had Amsterdam gekozen als bestemming. We moeten dan met de auto naar Kapelle-Biezelinge om na 09.00 uur te activeren. Activeren vóór 09.00 uur is immers niet (meer) mogelijk.

Twee mensen vóór mij activeerden hun ov-jaarkaart, onder wie mijn vriendin. Toen ik daarna mijn pas wilde activeren voor een vrijreizendag, accepteerde de automaat tot driemaal toe mijn kaart niet.

Vrijreizendagen

Toen ik die kaart in september 2013 ontving, moest ik om mijn vrijreizendagen op de kaart te zetten naar Roosendaal (of een groter station), omdat dat in Goes niet mogelijk was. Ik vond dat toen al erg klantonvriendelijk van de NS, en gespeend van elke logica.

Waarom krijgen wij ouderen niet gewoon een kaartje (zoals tot nu toe), dat je even in de machine afstempelt? Als de automaat mijn geactiveerde kaart niet accepteert, moet ik een kaartje kopen en kost de reis naar Amsterdam me 14,50 euro enkele reis.

In Amsterdam overkwam me nóg zoiets hinderlijks. Daar onderzocht op het station een vriendelijke dame van ’Inlichtingen’ mijn kaart. Volgens haar was de kaart ’vol’ en hij moest geaccepteerd worden.

Toen ik aanbood om geld bij te storten om de tram naar het Rijksmuseum te betalen, raadde ze me dat af: ze had mijn kaart al voor de terugreis geactiveerd en dat zou wel eens gewist kunnen worden bij een geldopname annex tramrit. Dat had ze al vaker meegemaakt, zei ze. Kunt u het nog volgen? We hebben dus het hele eind naar het museum moeten lopen.

Het gevolg van dit alles was, dat we uiteindelijk minder dan de helft van het museum hebben kunnen zien. We hebben genoten, dat wel, ondanks een paar grote blaren. Maar het reizen met de trein wordt er, vooral voor ouderen, niet gemakkelijker op. Het lijkt wel of NS liever geen ouderen meer in de trein ziet en daarom het gebruik van de voordeelabonnementskaart zo moeilijk mogelijk maakt."

Komt dit u bekend voor of ondervindt u nooit problemen met uw NS-kaart?