Nieuws/Wat U Zegt
969616
Wat U Zegt

'PvdA praat mooi maar doet niks'

Uitslag Stelling: Broddelwerk

Het belastingplan van PvdA-voorman Diederik Samsom kan op maar weinig steun rekenen. De deelnemers aan de Stelling van de Dag spreken van een ’verkiezingsstunt’, ’broddelwerk’ en van ’veel geschreeuw maar weinig wol, gewoon politiek dus’.

Samsom vindt dat rijke mensen meer belasting moeten betalen over hun vermogen zodat belasting over arbeid omlaag kan. U vindt het allemaal maar niks. „Eerst het land kapot bezuinigen en dan met zulke plannen komen? Het is een schande”, roept een deelnemer. Iemand anders zegt: „Je kunt de armen niet verrijken door de rijken te verarmen.” Een enkeling voelt echter wel voor het idee van Samsom. „De armen in Nederland hebben al genoeg voor hun kiezen gehad. Laat de rijken ook eens iets doen.”

Dupe

Het is niet uitgesloten dat de heffing ook Nederlanders treft met een klein vermogen omdat anders niet voldoende geld in de staatskas komt. U ziet de bui al weer hangen: „Hoe de plannen er ook uitzien, het zijn altijd de middengroepen die de dupe zijn.”

Twee derde van de respondenten gelooft er niets van dat het belastingplan van Samsom ook daadwerkelijk haalbaar is. Deskundigen zeggen dat belastingen alleen omlaag kunnen als de overheid meer bezuinigt. Driekwart van de stemmers onderschrijft deze visie. „De uitgaven van onze overheid zijn nog steeds hoger dan de inkomsten. Het is om je dood te schamen. Er moeten andere prioriteiten gesteld worden maar daar willen de linkse partijen niets van weten.”

Halbe Zijlstra (VVD) lanceerde al eerder ideeën over belastingverlagingen. Wat hem betreft moeten de toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang worden afgeschaft waarna de belasting omlaag kan. Iets meer dan de helft van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt dat een uitstekend plan.

 „Schaf die toeslagen maar af. Helaas zal het daar wel weer niet van komen. Daar zorgen de linkse rakkers wel weer voor.” „Het verstrekken van toeslagen is slechts het rondpompen van geld. Dit kun je gewoon via de belastingaangifte regelen. Het krijgen van kinderen is een keuze, dus ook de kosten die dat met zich meebrengt. De overheid moet bezuinigen op zaken waar de burger weinig tot geen belang bij heeft en terug naar de kerntaak. De burger dienen.”

Ruim 40 procent zegt tegen het voorstel van Zijlstra te zijn. „De VVD probeert weer eens mensen met een klein inkomen te pakken door de toeslagen af te pakken en daarmee de belasting voor hoge inkomens te verlagen”, klaagt een deelnemer. „De belastingplannen van de VVD zullen de onderkant van de samenleving hard treffen.”

Velen van u wijzen erop dat hun veelal zuur verdiende vermogen bedoeld is als pensioenpot. „Mijn vermogen is mijn pensioen en daar moeten ze vanaf blijven, want daar is namelijk al belasting over betaald.” Iemand anders moppert: „Meer belasting op vermogen ervaar ik als regelrechte diefstal. Ik heb me mijn hele leven te pletter gewerkt en heb als zelfstandig ondernemer nauwelijks pensioen opgebouwd. Ik moet leven van mijn spaargeld en heb absoluut geen zin om daar nog meer belasting over te betalen. Het is een keer genoeg.”