985343
Wat U Zegt

'Stille armoede'

Het is moeilijk in te denken dat er armoede is in Nederland, mailt Dick Schalekamp uit Giekerk. "Wij denken aan armoede als wij kinderen op vuilnisbelten zien rondscharrelen om iets eetbaars te vinden. Zo is het gelukkig niet in Nederland, maar dat het niet goed gaat is wel duidelijk."

"Wij hebben het zo goed in Nederland en het liefst sluiten wij onze ogen als het om armoede gaat. We hebben immers nog te eten met zijn allen, maar wij vergeten dat velen zich moeten wenden tot een van de vele voedselbanken in ons land omdat er gewoon geen geld is om boodschappen te doen. Als Nederlander schaam ik mij er voor dat er voedselbanken zijn, toch is het goed dat ze er zijn want velen zouden niets te eten hebben zonder voedselbanken.

Ik las dat vooral in grote steden kinderen in armoede leven en dat doet mij veel verdriet. Mensen die in de bijstand zitten kunnen niet rondkomen van de weinige euro s die zij krijgen. Kinderen die in armoede leven kunnen niet dat doen wat zij graag zouden willen omdat de ouders het aan de nodige euro's ontbreekt. Velen schamen zich ervoor dat zij een beroep moeten doen op een voedselbank en zijn aan de buitenkant vrolijk en laten zo weinig mogelijk blijken dat zij in armoede leven.

Nu kun je je afvragen wat armoede is, want zolang men te eten heeft is er geen armoede. Het is een groot misverstand diat ik met dit artikel wil wegwerken omdat er wel degelijk armoede is. Toch verbaas ik mij er wel eens over dat mensen die van de bijstand leven wel in het bezit zijn van een auto en andere luxe artikelen. Het eerste waar men op zou kunnen/moeten bezuinigen is een auto. Begrijp mij niet verkeerd, ik gun iedereen de nodige luxe, maar soms moet men keuzes maken. Er zullen ook best mensen zijn die niet zonder auto kunnen omdat zij anders de deur niet meer uit komen. De auto wordt minimaal gebruikt omdat men moet besparen op de brandstof die nu eenmaal nodig is om een auto te laten rijden.

Het is geen prettig idee om je hand op te moeten houden en schaamte speelt ook een grote rol. Nee....we hebben het heus niet allemaal even goed in Nederland. Hoe zouden mensen die van de bijstand leven hun leven willen omschrijven? Geen leuke dingen (meer) doen, geen uitstapjes en niets extra's voor de kinderen. Het lijkt mij geen prettig leven.

Wat vindt u? Kunnen we spreken van armoede in Nederland?