Nieuws/Wat U Zegt
987277
Wat U Zegt

’VAN EEN BOEK IS DE BATTERIJ NOOIT LEEG’

Uitslag Stelling: De bieb moet blijven

„Lezen is goed voor je ontwikkeling en de bibliotheek maakt dat voor iedereen toegankelijk.” Ruim driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is het dan ook niet eens met de bewering dat het fenomeen bibliotheek niet meer van deze tijd is.

SP-leider Emile Roemer vindt dat in iedere gemeente minimaal één bibliotheek moet zijn. Veel gemeenten moeten echter bezuinigen en kiezen ervoor bibliotheken te sluiten. Dertig procent van de respondenten heeft hier begrip voor en is van mening dat een bibliotheek in dit digitale tijdperk niet meer nodig is.

„In deze tijd is er een overvloed aan informatie te vinden op het internet. In de nabije toekomst zullen de gewone boeken verdwijnen. Het zou wenselijk zijn als er een digitale bibliotheek komt waar je, eventueel tegen betaling, een boek zou kunnen lenen”, zo luidt het voorstel van een deelnemer.

Nuttig

De meeste stemmers vinden een bibliotheek heel nuttig. „Ik ga regelmatig naar de bieb om te kijken of een boek echt leuk is. In een boekwinkel is het soms moeilijk te beoordelen. Alsnog kopen kan altijd nog.” „Het is heerlijk om een goed boek uit te zoeken op een plek waar men rustig kan kijken en lezen.”

U noemt de sluiting van bibliotheken een verarming: „Ik ben van jongs af aan lid geweest van de bibliotheek. Na 40 jaar heb ik mijn lidmaatschap opgezegd omdat het assortiment werd uitgedund. Geen Engelse en Duitse boeken meer en ook de klassieke literatuur verdween. Alleen thrillers, sciencefiction en streekromans bleven over. En nu is het filiaal helemaal gesloten. Pure verarming.”

Opmerkelijk veel mensen (71 procent) vinden dat de rijksoverheid gemeenten mag verplichten om minstens één bibliotheekfiliaal open te houden. Iemand stelt voor: „Een grote bibliotheek met een ruim assortiment voor een aantal gemeenten is beter dan elke gemeente verplichten een klein filiaal open te houden met een beperkte keuze.”

Bijna de helft van de deelnemers is van mening dat de bibliotheek een belangrijke plek is waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. „Het is een kennisbank en een sociale ontmoetingsplaats.” „Het is verweven met de samenleving en bovendien laagdrempelig. Je komt er mensen uit alle lagen van de maatschappij tegen. Dit mag nooit verloren gaan.” Een ander zegt: „Een bibliotheek is meer dan boeken. Het is ook een plek om te studeren, mensen te ontmoeten. Een plek om tot rust te komen.”

E-reader

Over het gebruik van e-reader of iPad voor het lezen van boeken bent u verdeeld. Zeventig procent van de respondenten leest nog gewone boeken. En u heeft daar zo uw redenen voor. „Een boek hapert niet. Een e-reader levert nog wel eens problemen op en die moet je bovendien eerst opstarten. Een boek leest prettiger, maar aan de andere kant neem je een e-reader makkelijker mee.” „E-boeken zijn best leuk, maar ik kan de geur van inkt niet missen.” „Van een boek is de batterij nooit leeg.”

Driekwart van de stemmers is van mening dat het lidmaatschap van een bibliotheek voor kinderen gratis moet zijn. „Een bibliotheek is met name voor kinderen belangrijk. Hier leren ze van lezen te houden. Veel ouders hebben niet genoeg geld om boeken te kopen voor hun kroost om zo het lezen te stimuleren.”

„Prima als educatie en voor de ontwikkeling van kinderen. Maar ook als ontspanning is er niks mooiers dan rond te lopen in een bieb en in boeken te bladeren. Zoals mijn dochter van de week zei: hier gaat een wereld voor me open.”