995386
Wat U Zegt

'Eerwraak gaat iedereen aan'

De Noors-Pakistaanse kunstenares Deeyah Khan toonde afgelopen weekeinde in De Balie in Amsterdam haar Emmy-winnende documentaire ’Banaz: A Love Story’ aan het publiek. Het is een prachtige film en een hartverscheurend verhaal: een Koerdisch meisje wordt door haar familie vermoord omdat ze is weggegaan bij haar man, een gearrangeerd huwelijk vol van geweld. Ze werd verliefd op een ander.

De politie negeerde Banaz’ wanhopige pogingen om bescherming te krijgen. Na de moord is één gepassioneerde rechercheur op jacht naar de daders gegaan. De documentaire speelt zich gek genoeg niet af in het Midden-Oosten, maar gewoon in Londen. Hij is gratis te zien op YouTube.

Deeyah Khan wil met haar film de aandacht vestigen op eerwraak. Wereldwijd vinden elk jaar vijfduizend moorden uit eerwraak plaats. In Nederland kennen we het probleem ook.

Racisme

De kunstenares vertelde aan het publiek dat ze het slecht vindt dat westerse feministen zich deze problematiek niet aantrekken: uit desinteresse, uit angst om weggezet te worden als ’rechts’, maar voornamelijk, denkt ze, omdat er sprake is van racisme.

Elke keer als er bij geweld tegen vrouwen binnen een culturele minderheid wordt weggekeken door de blanke elite, wordt er eigenlijk gezegd: wij blanke mensen vinden niet dat gekleurde mensen dezelfde rechten hebben als wij, aldus de documentairemaakster.

In Nederland is deze discussie ook opgelaaid. Autochtone feministen roepen in kranten op tot meer aandacht voor de achtergestelde positie van vrouwen in minderheidsculturen, een achterstelling die vaak wordt gerechtvaardigd door een patriarchale cultuur en religie. Gek genoeg volgt dan een reactie van zelfbenoemde ’feministen van kleur’ die stellen dat ze niet gered hoeven te worden door bevoogdende blanke vrouwen.

Verbazing

Toen Deeyah Khan deze stand van zaken over het debat in Nederland hoorde, viel ze bijna om van verbazing. Ze zegt: als we een diverse en geïntegreerde samenleving willen hebben, dan is dit soort problemen van iedereen.

Ik ben het met haar eens. Het is juist goed als we samen moeilijke zaken aanpakken en ons niet bezighouden met de vraag wie wat mag zeggen met welke achtergrond.

Machteld Zee, (promovenda Universiteit Leiden)

Wat vindt u? Moeten westerse feministen opkomen voor vrouwen in minderheidsculturen of moet emanicpatie vanuit deze vrouwen zelf komen? U kunt uw reactie mailen naar wuz@telegraaf.nl