Nieuws/Wat U Zegt
995943
Wat U Zegt

'Angst voor deflatie onnodig'

JJCP Vermeer uit Almere gelooft er niets van dat deflatie op de loer zou liggen. "Met deze overheid, die steeds maar weer met nieuwe lastenverhogingen komt en daarmee de inflatie aanwakkert, is angst voor deflatie onnodig."

"Er zijn regelmatig berichten over het gevaar van deflatie. Deflatie zou op de loer liggen, de Europese inflatie zou nog maar op 0,7% liggen, wat onder de doelstelling ligt van 2%.

De Nederlandse inflatie zou sterk gedaald zijn nadat de extreem hoge inflatie (circa 3%) van 2013 die optrad na diverse belastingverhogingen (o.a. BTW verhoging naar 21%) nu verwerkt is in de cijfers.

In de dagelijkse realiteit van de gewone burger is echter een 'inflatie gevoel' van circa 5 a 10% sinds enkele jaren. Dagelijkse behoeftes, zoals levensmiddelen, energie, water, etc. zijn behoorlijk veel duurder geworden. Als voorbeeld, het merk vruchtensap dat ik regelmatig drink kostte 3 jaar geleden nog 1,49 euro per fles. Nu inmiddels 1,99 euro per fles, dat is 33,3% in 3 jaar. Waarschijnlijk zijn de prijzen voor flatscreen televisies inderdaad stevig gedaald in diezelfde periode. Helaas koop ik dat product maar eens per zoveel jaar.

De gevoelsinflatie is dus veel te hoog voor de burger, die merkt de prijsstijgingen van dagelijkse behoeftes direct en is voorzichtiger geworden met aankopen doen. Angst voor deflatie is dus een spookbeeld, er is wel degelijk een zeer hoge inflatie in Nederland (en de EU), alleen de berekening van deze inflatie is allang niet meer representatief voor de 'realiteit' die burgers voelen. Met deze overheid, die steeds maar weer met nieuwe lastenverhogingen komt en daarmee de inflatie aanwakkert, is angst voor deflatie onnodig. Laten we stoppen met het voor de gek houden van de burger en een realistisch inflatie beeld geven, zodat de salarissen hier eindelijk eens op aangepast kunnen gaan worden, de burger weer echte koopkracht krijgt, en we eindelijk uit de crisis kunnen komen. Met deze overheid zal dat echter nooit gaan gebeuren helaas."

Bent u bang voor het deflatiespook?