Nieuws/Wat U Zegt
998961
Wat U Zegt

'Banken hebben maar één belang: het eigen'

De banken hebben de economie in de wurggreep. Ze zijn de oorzaak van de crisis waar we al zes jaar in zitten en ze zijn nu ook weer de reden dat we er maar niet uit kunnen komen", aldus Hans Zwolschen uit Veghel. Tijd voor maatregelen, vindt hij.

"Ze verlenen geen krediet als er ook maar enigszins risico aan verbonden is, ze keren schandalig weinig rente uit omdat ze bij elkaar en bij de ECB bijna gratis geld kunnen lenen, waarop ze via de beurzen weer onbeschoft veel kunnen verdienen.

En in dat laatste zit hem de kneep. Banken zijn bedrijven geworden die maar één belang hebben: eigenbelang. Het zijn geen instanties meer die ondernemers en spaarders ten dienste staan om hen vooruit te helpen. Ondernemers krijgen nul op het rekest als ze niet tot vijftien cijfers achter de komma kunnen aantonen dat er geen enkel risico van falen bestaat, spaarders worden weggejaagd door ze een rente aan te bieden die gelijk is aan de vermogensrendementsheffing van 1,2%.

Zolang de financiële wereld geregisseerd blijft worden door de banken zal de crisis nooit tot een einde komen, want hoe vreemd het ook is, degenen die al het leed hebben veroorzaakt spinnen er nu het meeste garen bij.

Wat moet er dan gebeuren? Er zijn maar twee mogelijkheden: banken binden aan duidelijke bindende regels, of banken nationaliseren. Alleen op die manier komt de economie weer in het vaarwater van de reële marktwerking en duurzaam herstel."